A tészta elkészítése:
- A lisztet, a cukrot és a sót összeöntjük. Hozzáadjuk az olajat és kézi tésztakeverővel, elektromos mixerrel vagy tészatakeverő lapáttal ellátott konyhai robotgéppel addig keverjük, míg a liszt állaga egyenletesen morzsásnak néz ki.
- Beleöntjük a kockákra vágott vajat. A tésztát addig keverjük, amíg nagyjából összeáll, de kisebb vajdarabkák még látszanak. A vizet és az ecetet (vagy a citromlevet) összekeverjük, és egy mozdulattal a lisztes keverékre öntjük, majd jól elkerverjük. A tésztából két korongot formázunk, frissentartó fóliával beborítjuk, és hűtöszekrényben legalább egy órán keresztül hűtjük.
- A tésztát sütés előtt hűtve 2 napig tárolhatjuk. Lefagyasztható, ebben az állapotban 3 hónapig tárolható.
A töltelék elkészítése :
- Az almátmeghámozzuk, nagon vékonyan felszeleteljük, és leöntjük a citromlével. A felét serpenyőben vagy lábasban, közepes lángon melegítjük, míg levet ereszt, és megpuhul, azaz körülbelül 10 percig. Lyukas kiszedővel kiemeljük az almaszeleteket a serpenyőböl, és a nyers almaszeletekkel összekeverjük, hogy lehűljön.
- Egy edényben összekeverjük a kristálycukrot, a barnacukrot, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, majd amikor a keverék összeállt, az almaszeletekhez keverjük.
A tészta és a töltelék együtt:
- A nyújtás előtt 15-30 perccel elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből. Liszttel meghintett felületen az első tésztakorongot kerekre nyújtjuk úgy, hogy a vastagsága ne legyen több, mint másfél centi. Egy 22 centi átmérőjű pitesütő formát kilisztezünk, a tésztával kibéleljük. A tészta alját zabpehellyel megszórjuk (ez majd segít felitatni a gyümölcsből kifolyó felesleges levet). Az almatölteléket a tésztakéregbe kanalazzuk, és a tetejére rakjuk a vajdarabkákat. A másik tésztakorongot az előzőhöz hasonlóan ugyanolyan vastagságúra kinyújtjuk, és az almák tetejére helyezzük.
- A tészta két rétegét összenyomkodjuk. Az összenyomott szélekbe ujjunkkal mélyedéseket nyomunk, hogy bordázott legyen. A tészta tetejét tojás-víz keverékkel megkenjük. Egy kevés cukrot fahéjjal összekeverünk és a pite tetejét ezzel megszórjuk. Ollóval a pite tetején nyílásokat nyitunk, hogy a gőz el tudjon szökni.
- A pitét sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10 percig 200°C-on sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentjük, és a pitét további 40-50 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék bugyog. A pitét szeletelés előtt legalább 2 órát hűlni hagyjuk.
A Food Network tévécsatornán 2016. március 22-én kedden 16:00-kor indul az „Anna Olson: Sütés” c. sorozat. Az epizódok március 22. és 25. között 16:00-kor láthatók, majd hétköznaponként 10:00-kor és 17:00-kor május végéig. Briós, fánk, rétes, kuglóf, gyümölcs- és csokitorta, mind terítékre kerül, hogy a nézők elleshessék a sütés tudományát, és lenyűgözhessék családtagjaikat, ismerőseiket.