Elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, és a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk.
A vajas liszthez adjuk a tojássárgájákat, a cukrot, a sót és a tejfölt, kissé elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól formázható tésztát kell kapnunk, ha kell még, lazíthatjuk egy kevés tejföllel.
A kidagasztott tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk, és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk őket egyenként egy-egy hosszúkás téglalappá. A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, így könnyen leragad. De ha sütőpapíron nyújtjuk, azzal együtt könnyen át tudjuk majd emelni a tepsire.
A lecsepegtetett magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd kirakosgatjuk egy sorban a kinyújtott tésztalap két hosszabbik oldalának szélén. Mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a tésztát a meggyszemekkel, de középen szabadon hagyunk egy 5-6 cm-es sávot. Ide kerül majd a diós hab.
A tésztát a papírral együtt áttesszük a tepsire, a felesleges sütőpapírt levágjuk, hogy a másik két tésztarúd is mellé férjen majd.
A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd amikor szép fényes, óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
A diós hab egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkok közepén.
Ugyanígy járunk el a másik két adag tésztával is.
A diós, meggyes tésztarudak szélét lekenjük tejföllel. A habra nem kell kenni, csak a tésztára.
A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük a macskaszemrudakat. Szeletekre vágva tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a klasszikus macskaszem!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.