A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a vajjal és a darált mákkal együtt. Ezután levesszük a tűzről, és fedő alatt pihentetjük kb. 10 percig.
Közben a maradék tejet és a keményítőt csomómentesre keverjük. A mákos masszát keverés közben ismét felmelegítjük, majd hozzáadjuk a keményítős tejet és összeforraljuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a túrót, végül a tojást.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztához a túrót kikeverjük a tejjel, az olajjal, a cukorral, 1 nagy csipet sóval és 15 dkg liszttel. Ezután beledolgozzuk a sütőporral elvegyített maradék lisztet, majd a tésztát ujjainkkal jól kivajazott 26 cm-es piteformába nyomkodjuk úgy, hogy körben peremnek felhúzzuk. Ráhalmozzuk a máktölteléket, és az előmelegített sütő aljában sütjük kb. 35 percig.
Közben az átválogatott áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük. Végül a sütőből kivett pitét rövid pihentetés után kirakjuk a bogyókkal. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Megjegyzés
Még tartalmasabb tölteléket szeretnél? Süsd a nyers tésztát a rásimított mákos masszával együtt 20 percig, és közben áztass hideg vízbe 2 db lapzselatint. A sütőből kivett pitét rakd meg az áfonyával, majd told vissza további 15 percre. Közben melegíts fel 20 dkg áfonyadzsemet és oldd fel benne a kinyomkodott zselatint. Végül a kissé kihűlt pitét kend meg a zselatinos dzsemmel, és tedd a hűtőbe 30 percre, amíg a bevonat megdermed.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.