A karfiolt megtisztítjuk, sérült részeit eltávolítjuk, rózsáira szedjük (vagy egyszerűen feldaraboljuk) és a torzsával együtt, enyhén sós (1 tk. só) vízben puhára főzzük, szűrővel kiszedjük és félretesszük lecsurogni. A főzési idő a forrástól számítva kb. 30 perc. Amikor kihűlt annyira, hogy a kezünket már nem bántja a meleg, akkor tovább daraboljuk egészen kicsi részekre, de a torzsát félre tesszük.
Közben, amíg fő a karfiol, az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és mikor már áttetszővé (üveges) válik a hagyma, hozzákeverjük a darált húst, sózzuk, meghintjük pirospaprikával. A tűzről levéve, 1 darab villával elhabart tojást keverünk bele.
Egy tűzálló tálban vagy tepsiben, karfiol és húsrétegeket teszünk egymásra, amíg mindkettő el nem fogy. Akkor a tejfölben elkeverünk 1 egész tojást, belekeverjük a karfiol megfőtt torzsáját egy szitán áttörve, és ezzel leöntjük a tálba rakott karfiolt.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A diétás recept:
A karfiolt megtisztítjuk, sérült részeit eltávolítjuk, rózsáira szedjük (vagy egyszerűen feldaraboljuk) és a torzsával együtt enyhén sós (1 tk. só) vízben megfőzzük puhára, szűrővel kiszedjük és félretesszük lecsurogni. A főzési idő a forrástól számítva kb. 30 perc. Amikor kihűlt annyira, hogy a kezünket már nem bántja a meleg, akkor tovább daraboljuk egészen kicsi részekre, de a torzsát félre tesszük.
Közben, amíg fő a karfiol, az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és mikor már áttetszővé (üveges) válik a hagyma, hozzákeverjük az apróra vágott gépsonkát, meghintjük pirospaprikával. A tűzről levéve, 1 darab villával elhabart tojást keverünk bele.
Egy tűzálló tálban vagy tepsiben, karfiol és húsrétegeket teszünk egymásra, amíg mindkettő el nem fogy. Ha kész, a joghurtban elkeverünk 1 egész tojást, majd hozzáadjuk a pépesített karfiol torzsát. Jól összekeverjük,és leöntjük vele a rakott karfiolt.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A második változatban a sonkát meg is darálhatjuk, de akkor könnyebben kiszárad, ezért , ha van türelmünk hozzá, inkább késsel nagyon apróra daraboljuk fel. (A darálás közben „sérülő” sonka jobban magába szívja a környező nedvességet, és így az egész étel érzete végülis szárazabb lesz).
Az első változatban jó megoldás, és költség és időtakarékos, hogyha amikor valamilyen pörköltet készítünk, vagy akár sült húst, akkor készítsünk egy adaggal többet, és tegyük el fagyasztóba, majd a rakott karfiol készítésekor gondoljunk rá.
Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.