A skót krémes tésztájához a lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor adjunk hozzá még tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk).
Ezután osszuk el három egyenlő részre a tésztát, majd gyúrjuk gombóccá.
Egy sütőpapírt szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta az egyik tésztagombócot 22x32 cm nagyságú téglalappá. Sűrűn megszurkáljuk villával, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel a tészta. (a maradék két tésztagombóccal is így járjunk el)
Ezután a tésztát a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsi hátlapjára, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (Én 160 fokon, 7 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot és hűtsük ki teljesen. Amikor levesszük a tepsi hátlapjáról sütőpapírral együtt a megsült tésztalapot, rögtön rátehetjük a következő, sütőpapíron kinyújtott tésztalapot, és már mehet is be a sütőbe.)
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és verjük fel kemény habbá. Ezután tegyük félre.
A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy kevés tejet, a lisztet, és keverjük simára, csomómentesre.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a maradék hideg tejet, és szintén keverjük simára. Ezután tegyük fel a tűzre, és kisebb lángon, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről.
Ezután a keményre felvert tojáshabot, apránként keverjük hozzá a forró masszához úgy, hogy egy sima krémet kapjunk, majd hagyjuk kihűlni.
Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik, kihűlt tésztalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szintén kihűlt krém felét.
Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, majd helyezzük rá a maradék tésztalapot. A felső tésztalapot ezután tenyérrel nyomkodjuk le, majd helyezzünk rá egy tepsit nehezéknek, és így hagyjuk 1-2 órát állni, majd vegyük le a tepsit. (Én a tepsibe tettem még 1 kg lisztet is, hogy jól lenyomja.)
Az elkészült süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok felpuhuljanak, a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Megjegyzés
Tálalás előtt, ízlés szerint, szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.