A burgonyát feltesszük főni. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet és langyosra hűtjük. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, mint hidegen! Ha ezzel megvagyunk, még melegen összetörjük, vagy átnyomjuk krumplinyomón, és hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt, áttört krumplihoz hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál zsírt, egy csipet sót, és a lisztet. (A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel!)
Cipót formálunk belőle, és egy lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és kb. egy ujjnyi vastagra nyújtjuk. Időnként alálisztezünk, nehogy leragadjon.
A kinyújtott tésztát kb. 8-9 cm-es négyzetekre vágjuk. A szilvákat félbevágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és a szilvákat a tésztakockák közepére helyezzük, majd a tészta négy csücskét összefogjuk, összenyomkodjuk, úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve szép gombócokat formázunk, majd a már lobogó vízbe dobjuk.
Egy idő után a gombócok feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még két-három percig főni, majd leszűrjük őket.
Egy nagyobb serpenyőben, folyamatos keverés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat a zsemlemorzsára tesszük, kicsit belehempergetjük őket. Érdemes ügyesen rázogatni az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva, minden oldalukon zsemlemorzsásak legyenek. Ezután már nincs más feladatunk, mint még melegen, sima porcukorral, illetve aki szereti, fahéjas porckorral meghintve tálalni.
Ha kevés a liszt, akkor nem áll össze a tészta, ha túl sok, akkor meg kemény lehet! Ezért először tegyünk bele kevesebb liszt mennyiséget és érezni fogjuk, hogy kell-e bele még több. Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
Némi konyhai jártasságot igényel az elkészítése, de nem lehetetlen feladat! A klasszikus változatban szilva töltelék van, de megtöltheted barackkal is vagy házi lekvárral is ha úgy tartja kedved!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.