Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Téli saláta édesburgonyával és céklával recept
recept
Egyszerű

Téli saláta édesburgonyával és céklával

45 perc
2 adag
Megfizethető
2023. 01. 12.

Elkészítés

  1. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
  2. A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát. Néhányszor átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és ha megsült, kiszedjük és félretesszük (nagyon hamar megpuhul). Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk és megpirítjuk a céklát 2 ek balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya). Közben meghintjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
  3. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pirítjuk. A sonkát apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk.
  4. Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecettel.
Megjegyzés
A téli időszakban, -amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok, a sok színes, harsogóan friss zöldségtől, gyümölcstől-, sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Igaz, a multik zöldséges standjain minden beszerezhető ilyenkor is, akár, hatalmas szemű epreket is vehetünk január közepén. De nem sok értelme van méregdrágán megvenni ezeket, mivel aligha van közük a természetes napfény érlelte, szabadföldben termesztett, valódi gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhető zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amiből ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütőtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak. Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínű saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol. A saláta elkészítésénél a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sűrű, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütőtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze, tette fel a koronát a “kompozícióra”.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Sztroganov-csirkemell
Recept
Egyszerű

Sztroganov-csirkemell

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Tejszínes-gombás csirkeragu zsemlegombóccal
Recept
Egyszerű

Tejszínes-gombás csirkeragu zsemlegombóccal

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Sajtos csirkemellpuffancs
Recept
Egyszerű

Sajtos csirkemellpuffancs

30 perc
|
2 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Céklás csokitorta mascarponehabbal
Recept
Egyszerű

Céklás csokitorta mascarponehabbal

105 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Hasonló receptek

Sajtos rakott csirkemell ropogós baconnel recept
Recept
Bonyolult

Sajtos rakott csirkemell ropogós baconnel

60 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
 Csilla szerző profilképe

Csilla

Sajtos csirkemellpuffancs  recept
Recept
Egyszerű

Sajtos csirkemellpuffancs

30 perc
|
2 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Félórás paradicsomos csirke recept
Recept
Egyszerű

Félórás paradicsomos csirke

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Csirkemell sóskamártásban steak burgonyával  recept
Recept
Bonyolult

Csirkemell sóskamártásban steak burgonyával

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Egyszerű sajtos csirkemell recept
Recept
Egyszerű

Egyszerű sajtos csirkemell

45 perc
|
3 adag
|
Megfizethető
  szerző profilképe

Currys csirke ananásszal recept
Recept
Egyszerű

Currys csirke ananásszal

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.