A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát. Néhányszor átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és ha megsült, kiszedjük és félretesszük (nagyon hamar megpuhul). Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk és megpirítjuk a céklát 2 ek balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya). Közben meghintjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pirítjuk. A sonkát apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecettel.
Megjegyzés
A téli időszakban, -amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok, a sok színes, harsogóan friss zöldségtől, gyümölcstől-, sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Igaz, a multik zöldséges standjain minden beszerezhető ilyenkor is, akár, hatalmas szemű epreket is vehetünk január közepén. De nem sok értelme van méregdrágán megvenni ezeket, mivel aligha van közük a természetes napfény érlelte, szabadföldben termesztett, valódi gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Viszont, így a tél derekán, már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhető zöldségek felhasználásával is, szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amiből ez a saláta készült. De ezek mellett, találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütőtököt. Ezek a zöldségek is, mind-mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak. Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul, ha az ízek harmóniája mellett, a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínű saláta látványa, a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol. A saláta elkészítésénél a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sűrű, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig, a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett, az édesburgonya, édeskés sütőtökre hasonlító íze is, összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka, nem túl domináns, de mégis határozott íze, tette fel a koronát a “kompozícióra”.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.