A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, sózzuk, és kevergetve üvegesre pároljuk. Ízesítjük Worcestershire-szósszal és mustárral, végül fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymával. Egy-két perc kevergetve párolás után levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, felhasználásig félretesszük.
Egy nagyobb keverőtálba rakjuk a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, majd hozzáadjuk a felkockázott szárított paradicsomot, a reszelt parmezánt, a zsemlemorzsát és a villával felvert tojásokat. Az egész fűszeres keveréket kézzel vagy villa segítségével félig összedolgozzuk, ezután hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt hagymát, ezzel is összekeverjük a darált húsos alapot.
A kuglófformát ha szeretnénk, kikenhetjük olívaolajjal, de a baconből sütés közben kisül annyi zsiradék, hogy könnyen ki tudjuk szedni a formából. A formát körbeterítjük a baconszeletekkel, úgy, hogy a szeletek félig fedjék egymást, és ügyeljünk arra, hogy mindkét végük túllógjon a formán, a túllógás biztosítja, hogy a tölteléket szépen le tudjuk zárni.
A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A baconnel bélelt formába egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd a baconök végét ráhajtjuk a töltelékre. Az egészet letakarjuk fóliával, és az előmelegített sütőbe rakjuk 45-50 percre, ezután kivesszük a formát, levesszük a fóliát, és egy határozott mozdulattal egy sütőtálra borítjuk. A sütő hőmérsékletét 170 fokra állítjuk, és további 10-12 percig sütjük, hogy a bacon szép piros színt kapjon. Már csak a tálalás maradt hátra, pár perc pihentetés után szeletelhető is.
Nézd meg videón is, hogyan készül az ünnepi baconkuglóf:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.