A csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és kétszeres mennyiségű, friss, sós vízben kb. 1 óra alatt puhára főzzük.
A finomra aprított hagymát az olajon megpirítjuk, majd a kis kockákra vágott paprikát és a fokhagymát hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és köménnyel fűszerezzük.
somot, a megfőtt, lecsöpögtetett csicseriborsót és a karikákrA kis kockákra vágott paradicsomot, a sűrített paradica szeletelt okrát is rátesszük.
Ez a lecsóra emlékeztető étel attól különleges, hogy sűrű, krémes lesz, mert kis lángon kb. 20 percig főzzük. A forró ételre személyenként 1 tojást ütünk, mellyel pár percig még rotyogtatjuk az ételt, végül feta sajttal egy kissé megbolondítjuk.
Megjegyzés
A csicseriborsó nagyszerű rostforrás (7,6 g/100 g), mely révén szerepe van a megfelelő zsíranyagcsere kialakításában. Rendszeres fogyasztása az úgynevezett rossz koleszterinszintet(LDL) csökkenti.
Konyhai felhasználás: A csicseriborsó egészben lehet leves alapja, kerülhet főzelékbe a domináns zöldségek mellé sűrítőanyagnak, őrölnek belőle lisztet, készíthető belőle lepény, vagdalt,falafel vagy akár ropogtatnivaló snack (az egész szemeket pirospaprikával, sóval, olajjal összekeverve, sütőben megsütjük).
Az okra, más néven hölgyujj vagy bámia, egy kisebb zöldpaprikára emlékeztető zöldség, hazai termelői piacokon már egész nyáron kapható. Nyersen, frissen ropogós, főzve azonban nyálkás nedvet enged, amellyel kiválóan lehet ételeket sűríteni, krémesíteni. Akkor jó, ha vásárláskor még friss, kemény, és a mérete kb. 4–5 cm. Vásárlás után 1-2 napon belül használjuk fel.
A recept Szabó Adrienn: Magyar superfood című könyvében jelent meg (BOOOK Kiadó, 2020) Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.