A hagymát apróra vágjuk, 1 ek. olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy tálba tesszük a darált húst, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét. Végül beletesszük a hagymát is, és alaposan összegyúrjuk.
Egy 20 cm-es tortaformát vékonyan kiolajozunk, belenyomkodjuk a masszát, és elsimítjuk azt. 180 fokon megsütjük, kb. fél óra után megnyomkodjuk a tetejét egy kicsit, és ha szilárdnak érezzük a fasírtot, kivesszük. Amikor langyos, rácsra téve teljesen kihűtjük (akár előző nap is történhet).
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük. A főtt krumplit még forrón összetörjük, vajat, sót, fehér borsot és kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, majd a tejjel csomómentesre és krémesre keverjük. (Ajánlatos fokozatosan adagolni, és a szokásosnál kicsit szárazabbra készíteni, különben nem lehet szépen formázni.) Ezt is kihűtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
A fasírttortát három egyforma lapra vágjuk, a legalsót a kínálótálra fektetjük. Megkenjük a tömlős sajt felével, egyenletesen elosztjuk rajta, és kissé belenyomkodjuk a tojáskarikákat. Ráborítjuk a második lapot, aminek az alját előtte szintén megkentük a sajt másik felével. Összenyomjuk, majd a felső felét ismét megkenjük a második sajt felével. Erre karikázzuk a csípős paprikát, majd ismét jöhet rá egy sajttal megkent húslap. A torta tetejét és az oldalait simára kenjük a harmadik krémsajttal.
Díszítéskor az oldalaira kis krumplipürérózsákat nyomunk a habzsákból, és a tetejét is megkenjük a pürével néhány mm vastagon. A sonkaszeleteket egy késsel csigavonalban bevágjuk, majd virágformájúra csavarjuk és a tortára ültetjük. Elosztjuk körülöttük a csírát, majd a szélére még nyomunk egy sor krumplipürécsillagot.
Megjegyzés
Apukám szülinapjára mindig valami sós tortát készítek, ez volt a tavalyi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.