A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejhez, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és letakarjuk egy konyharuhával. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
Amikor az élesztő felfutott, keverőtálba öntjük, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd robotgéppel (vagy kenyérsütőgépben, de akár kézzel is) bedagasztjuk a tésztát. 2 egyforma részre elosztjuk, átgyúrjuk és gombóccá formázzuk. Olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 60 cm-es rudat sodorunk belőle. A másik tésztával is így járjunk el. Mindkét tésztát félbehajtjuk, egyiket a másikra helyezzük, majd a 4 tésztarudat szorosan összefonjuk.
A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az egész tojással, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztük, majd ismét lekenjük a tojással.
Előmelegített sütőbe helyezzük, 150 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben túlságosan barnulna a kalács, letakarjuk alufóliával, és úgy sütjük készre. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.
A kalács tésztája nagyon finom, és foszlós. Konyharuhával letakarva, hűvös helyen, pár napig tárolhatjuk.
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.