Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamell sült zöldségekkel recept
recept
Egyszerű
TejZeller

Gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamell sült zöldségekkel

100 perc
6 adag
Megfizethető
2023. 12. 19.
Frissítve: 2024. 12. 16.

Elkészítés

  1. A szalonnát apró kockára vágjuk, aztán zsírjára pirítjuk. Ha lepirult kivesszük egy tálkába szedjük, a visszamaradt zsiradék egy részét pedig leöntjük róla.
  2. Az apróra kockázott gombát is megpirítjuk a maradék zsíron, aztán ha lepirult fűszerezzük sóval, borssal kakukkfűvel, rozmaringgal. Ezután félretesszük, majd ugyanebben a serpenyőben üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymát, aztán összekeverjük a gombával.
  3. A pulykamellet előkészítjük, hogy tölthető legyen. Nagyobb szeleteket vágunk belőle, és a szeletek alá és a tetejére folpackot rakunk, majd a szeleteket nem túl erős mozdulatokkal klopfoljuk úgy, hogy téglalap alku szeleteket kapjunk. Miután levágtuk a felesleges darabokat, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk.
  4. A prádot, vagyis a töltelék alapját is elkészítjük. A leeső húsdarabokat egy késes aprítóba tesszük, aztán tejszínt, sót, borsot és egy teáskanál kakukkfüvet adunk hozzá. Miután alaposan eldolgoztuk, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a szalonnát, a fűszeres pirított gombát, vörös áfonyát. Miután szép mozaikos tölteléket kaptunk, jöhet a töltés.
  5. Egy nagyobb méretű folpackra helyezzük a hússzeleteket. Az előkészített pulykamelleken szépen eloszlatjuk a tölteléket, aztán feltekerjük folpack segítségével. Jó szorosan becsomagoljuk és a folpack végeit fogva sodró mozdulatokkal roláddá tömörítjük. Fontos, hogy légmentesen legyen burkolva a hús, a végeket pedig össze- vagy elkötjük.
  6. Miután elkészültünk a csomagolással, alufóliába is betekerjük jó alaposan, az így kapott szaloncukorra hasonlító húscsomagokat pedig tepsibe vagy fazékba helyezzük és felöntjük vízzel. 75-80 fokra előmelegítette sütőben nagyjából másfél órán keresztül pároljuk.
  7. Egy nagyobb serpenyőben szalonna zsiradékot hevítünk, hozzáadjuk a vaj felét, majd miután a roládokat (ha szükséges) újra sóztuk, borsozzuk, meghempergetjük kakukkfűben, és a felhabzott vajon körbesütjük. A serpenyőbe dobunk egy gerezd megroppantott fokhagymát is, majd a fokhagymás vajjal locsolgatva, a fehér bor felével felöntve szépen körbepirítjuk a tekercsek oldalait.
  8. Amikor a tekercsek elkészültek pihentetjük őket egy kicsit. Közben a visszamaradt pecsenyeléhez adjuk a maradék bort, és ha kiforrt és egy picit besűrűsödött, hozzáadjuk a maradék hideg vajat. Mire elolvad a vaj, addigra a gyönyörű állagú pecsenyeszaftunk és elkészül.
  9. A körethez megpucoljuk a zöldségeket, a lilahagymát cikkekre, a többit pedig nagyjából egy centis kockákra vágjuk. Miután elkészültünk a darabolással, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdek kétharmadát, a kakukkfüvet, a rozmaring kétharmadát, aztán olíva leöntjük a zöldséget és alaposan összekeverjük.
  10. A köretet 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt elkészítjük, sütés közben pedig időnként megkeverjük. A megpucolt és felkockázott céklát egy másik kisebb tepsibe rakjuk, hozzáadjuk a maradék fűszereket, összeforgatjuk és pontosan úgy készítjük el a sütőben, ahogy a többi zöldséget. Azért sütjük külön a céklát, hogy ne színezze meg a többi zöldséget.
  11. A pulykatekercset felszeletelve a sült zöldségekkel tálaljuk úgy, hogy a céklát halmozzuk a többi zöldség tetejére, a pecsenyét pedig meglocsoljuk a szafttal. Előző nap is elkészíthetjük a húst, amit aztán csak a vacsora előtt kell pár perc alatt körbepirítani, majd a körettel frissen tálalni.

Nézd meg videón is, hogyan készül a gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamell sült zöldségekkel!

 

 

Megjegyzés
Ha egy különleges fogással készülnél karácsonyra vagy csak simán szeretnéd lenyűgözni a családot az ünnepi vacsoránál, akkor ezzel a gesztenyével és vörös áfonyával töltött pulykamellel biztosan sikered lesz. Köretnek sült zöldségeket tálalj, a tuti végeredmény érdekében pedig követed Kósa Kolos a Kóstolj Kolossal! című sorozat házigazdájának instrukcióit.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Recept
Mester

Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paradicsomos krumpli kolbásszal
Recept
Egyszerű

Paradicsomos krumpli kolbásszal

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krumplis tészta gazdagon
Recept
Egyszerű

Krumplis tészta gazdagon

60 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Baconben sült csirkerolád
Recept
Mester

Baconben sült csirkerolád

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémsajtos tojássaláta
Recept
Egyszerű

Krémsajtos tojássaláta

20 perc
|
2 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Hasonló receptek

Tejben sült burgonya töltött pulykatekerccsel recept
Recept
Mester

Tejben sült burgonya töltött pulykatekerccsel

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
CSEH JÁNOS szerző profilképe

CSEH JÁNOS

Karácsonyi pulykamelltekercs recept
Recept
Mester

Karácsonyi pulykamelltekercs

75 perc
|
4 adag
|
Költséges
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött zöldségek sütőben sütve recept
Recept
Mester

Töltött zöldségek sütőben sütve

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Gesztenyével töltött pulyka recept
Recept
Bonyolult

Gesztenyével töltött pulyka

120 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Balogh Ágnes szerző profilképe

Balogh Ágnes

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.