A habkönnyű túrógombóc elkészítéséhez a túrót villával finomra törjük a vajjal, a sóval és a tojások sárgájával együtt. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a túróhoz forgatjuk a búzadarával, és körülbelül 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Ezután sós vizet forralunk, és nedves kézzel tojás nagyságú gombócokat formázunk a masszából, majd a lobogó vízbe dobáljuk mindet. Fedő alatt, mérsékelt lángon kb. 10 perc alatt puhára főzzük, végül leszűrjük.
Egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a tejfölt porcukorral ízesítjük. A gombócokat a zsemlemorzsába forgatjuk, és édes tejföllel és ízlés szerint fahéjjal megszórva kínáljuk.
Megjegyzés
Először a felvert tojásfehérje 1/3-át keverjük a túróhoz, így egy kicsit fellazul a massza, majd a maradék tojáshabot óvatosan tudjuk beleforgatni.
Mivel a gombóc egyáltalán nem édes, ki lehet próbálni sós feltéttel, például tejföllel, baconnel, esetleg pirított hagymával is.
Többszörös mennyiségű vizet forraljunk, hogy legyen a gombócoknak elegendő helyük megduzzadni.
A gombóc frissen a legfinomabb, ne várjunk vele sokáig, mert megkeményedik.
A végeredmény egy habkönnyű csoda. Nem túlzás!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.