A lisztet nagy lyukú rostán kelesztőtálba szitáljuk, így a korpa is átmegy. Rászórok 3 ek. lenmagot, a közepébe mélyedést készítünk, ide szórjuk a cukrot, a sót, az élesztőt és ráöntjük a víz egy részét. Elkezdjük dagasztani. Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a maradék vizet, és legalább fél órát dagasztjuk. Fárasztó, de a munkánk eredménye fenomenális lesz!
Amikor összeállt a tészta, lezárjuk a kelesztőtálat, meleg vízbe állítjuk, ez meggyorsítja a kelést.
Amikor a tál teteje felnyílik, látni lehet, hogy a tészta szépen megkelt. Ekkor rászórjuk a medvehagymát és ismét átdagasztjuk. Most már könnyebb, mert laza a tészta.
Vajjal kikent tepsibe tesszük. Közben a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét vízzel megkenjük, és egyenletesen rászórjuk a maradék 1 kanál lenmagot. 3-4 vágást teszünk a kenyérre, hogy a gőz miatt az oldala ne repedjen meg. Kb. 35-40 perc alatt készre sül (ez sütőtől függ, ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával). Ha az oldala elválik a tepsitől, biztos kész.
Rácsra borítjuk,és ott hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
5-6 naponként szoktam sütni, addig biztos eláll. Amikor nincs medvehagyma, akkor más magvakat adok hozzá: szezámmag, tökmag, napraforgó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.