A sütőt előmelegítjök 180 fokra. A meggyet kimagozzuk, majd a cukrot rászórjuk és állni hagyjuk, amíg a tésztát kikeverjük. A cukor pontos mennyisége a meggy édességétől függ, tehetünk bele többet is, vagy el is hagyhatjuk.
A tésztához a puha vajat a cukorral habosra keverjük. Az egész tojásokat belekeverjük, majd a tejfölt és a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk, és további néhány percig keverjük. A lisztet, a sütőport és a sót beleszitáljuk, és elkeverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, kissé kiolajozzuk, majd a tésztamasszát beleterítjük és egyeneletesen elsimítjuk, hogy a teljes tepsit kitöltse. A becukrozott meggyet a keményítővel összekeverjük, majd a tésztára halmozzuk. 30 percig sütjük.
Miközben sül, a morzsát is összeállítjuk: a hideg vajat a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a nádcukrot, a lisztet és a csipet sót hozzáadjuk, majd kézzel elmorzsoljuk úgy, hogy durva szemű morzsát kapjunk. Amikor a félig sült süteményt a sütőből kivesszük, a tetejét a morzsával megszórjuk. Visszatesszük, és további 30-35 percig, tűpróbáig sütjük. (Akkor jó, amikor ha beleszúrjuk, szárazon jön ki a közepéből egy hústű, vagy hurkapálcika, villa.)
A masarcponehabhoz a hozzávalókat habbá verjük, és egy habzsákból a pite mellé nyomjuk. Ez illik hozzá a legjobban, de helyette adhatunk a pite mellé vaníliafagylaltot is. Langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés
A recept Gáspár Bea: Bea konyhája – Családi receptek egyszerűen című szakácskönyvében jelent meg (BOOOK Kiadó Kft., 2022, 5490-, forint) Fotó: Kaszás Gergely, gergelykaszas.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.