Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. Közben a lisztet, a cukrot, a sót és az olajat egy dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és összedagasztjuk. A tésztát elfelezzük és két cipót formázunk belőle. 30 percig kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a szószt. A sűrített paradicsomot a cukorral, a negyed citrom levével és az oregánóval összekeverjük. A szószt elfelezzük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és a kétharmadát megkenjük a szósz felével, úgy hogy a szélein 2-2 centi helyet érintetlenül hagyunk. A szószra olívaolajat csepegtetünk és rászórjuk a zúzott fokhagymát.
A megkent rész felső felére rétegeljük a sonkaszeleteket, a kolbászkarikákat, a felkarikázott főtt tojást és a friss bazsalikomleveleket. Végezetül megszórjuk a reszelt sajttal és ismét csöpögtetünk rá egy kis olívaolajat.
A tészta négy szélét behajtjuk, akárcsak a bejglinél, majd feltekerjük. A kész rudakat vagy felvert tojással vagy zsírral lekenjük. Előbbitől fényes, utóbbitól matt lesz a felülete a kisült kalácsnak.
Amíg az első pihen, elkészítjük a második rudat is. A sütőt közben előmelegítjük 250 Celsius-fokra.
A töltött kelt tésztát alsó-felső sütésen, 250 fokon 12-14 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A könnyebb szeletelés érdekében érdemes megvárni amíg langyosra hűl. Tálaláskor újra szoktam permetezni bazsalikomos olívaolajjal és friss tépkedett bazsalikomot is rakok rá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.