A cseresznyéket előző nap összemelegítjük az alkohollal, a citrom reszelt héjával és a porcukorral. Amikor göngyözni kezd a felülete, lassú tűzön 5 percig pároljuk, majd egy tálba tesszük, és 1 éjszakán át hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Másnap leszűrjük. (Félretesszük a levétés a cseresznyéket is.)
A tésztához a kakaót és a lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, és addig nyomkodjuk a kezünkkel, amíg durva kenyérmorzsa-állagú masszát kapunk, majd hozzákeverjük a cukrot is.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint annyi tejet, összeálljon. Egy nagyobb golyót formázunk a masszából, majd kb. 3 cm vastagra simítjuk. A tésztát alufóliába csomagoljuk, és 30-45 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd egy 24 cm-es piteformába nyomkodjuk, úgy, hogy a végei kilógjanak a szélén. Az alapot megszurkáljuk villával, és vaksütéssel 15 perc alatt elősütjük a tésztát (a tésztára sütőpapírt teszünk, erre szárazbabot szórunk, és így toljuk be a sütőbe). Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és a babokat, majd további 10 percig sütjük. A felesleges tésztát levágjuk a szélekről, és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tejszínt megmelegítjük (még ne forrjon, épphogy csak gyöngyözzön a teteje), majd levesszük a hőt, hozzáadjuk a csokoládét, és óvatos kevergetés mellett hagyjuk megolvadni. A vanília magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a krémhez adjuk.
A forró csokoládékrémből egy keveset kiveszünk, a tojásokhoz adunk, majd az egészet a csokikrémhez keverjük.1 evőkanálnyi cseresznyelikőrt adunk hozzá (amit előző nap főztünk).
A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a lekvárt, majd a leszűrt és lecsepegtetett cseresznyéket (amiket a likőrben pároltunk), végül ráöntjük a csokikrémet, és eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük - a közepének még kissé remegősnek kell maradnia. A formában, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Crème fraîche-sel vagy tejszínhabbal kínáljuk, friss cseresznyével díszítjük.
Megjegyzés
Cseresznyeszezonon kívül készíthetjük aszalt cseresznyéből is, ebből 20 dkg-ot használjunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.