A húst hideg vízzel leöblítjük, majd apró kockákra vágjuk. A hagymát és paprikát felszeleteljük, megfonnyasztjuk a a zsiradékon, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a húst, és néhány percig pirítjuk. Belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a paradicsomot, a csípős paprikát és a szárított vargányát. Fedő alatt, saját levében majdnem puhára pároljuk.
Közben külön lábasban feltesszük főni a krumplit és a zöldbabot, annyi vízben, hogy ellepje. Megsózzuk és beletesszük a babérlevelet is. Amikor megpuhultak a zöldségek, a pörkölthöz önjtük, felöntjük kb. 0,5 liter vízzel, és összefőzzük.
A habaráshoz simára keverjük a lisztet a tejföllel, ezután hozzáadunk két merőkanálnyi levest, jól elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük. Felforraljuk, ha szükséges, még ízesítjük. Petrezselyemmel és kaporral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
A palócleves a magyaros ízvilág jeles képviselője. Egy igazi klasszikus, amelyet szinte mindenki szeret. Olvastam, hogy Gundel Mikszáth születésnapjára készített palóclevest sűrű húsból. Én is szoktam bárányhúsból készíteni, de a mai ajánlatom marhahússal készült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.