A megmosott spárgát meghámozzuk, és a fás végeket levágjuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét.
A bormártáshoz 7,5 dkg vajat apróra kockázunk, és betesszük a fagyasztóba. A megtisztított salottát finomra vágjuk, és egy kis edényben felöntjük az alaplével, az ecettel, valamint a borral. Csipetnyi cukorral ízesítve sűrűre beforraljuk, majd egy fémtálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük. A fennmaradt salottát alaposan kinyomkodjuk.
A lábasba fektetett spárgasípok alá 3 dl vizet öntünk, majd megsózzuk és felforraljuk. Ezután a spárgát a lefedett edényben haraphatóan roppanósra pároljuk 10-15 perc alatt, majd kivesszük, lecsepegtetjük, és lefedve melegen tartjuk.
A bormártáshoz a spárga főzése közben a tojássárgájákat a fémtálba szűrt főzethez adjuk, és meleg vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük. Apránként beletesszük a hideg vajkockákat, és folyamatosan tovább verjük, amíg a vaj feloldódik.
A maradék vajat egy nagy serpenyőben habosra hevítjük, és hozzáadjuk a vaníliarudat a kikapart velővel együtt. A spárgát a vaníliás vajba forgatjuk, és enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Végül lecsepegtetjük, a sonkával együtt tálra rendezzük, és rámerjük a bormártást. Tetszés szerint turbolya- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük.
Megjegyzés
Főtt krumpli illik hozzá.
A mártás még különlegesebb lesz, ha a vaj feloldódása után egy csokor finomra aprított turbolyával gazdagítod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.