Az élesztőt elmorzsoljuk, 1 kk cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, a megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, olvasztott vajjal, a megmaradt tejjel kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30x40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk. Két hosszanti szárnyát – szélét 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyomjuk. További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig aranybarnára sütjük.
Megjegyzés
Ez az egyik újabb kalácsom, amit megkedvelt a családom. Szeretném, ha mások is kipróbálnák! A bejgli már hagyomány, örülnék, ha más is sikerrel járna vele. Nagyon finom, vastag máktölteléke van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.