Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túrógombóc ízű rétes recept
recept
Rafinált

Túrógombóc ízű rétes

90 perc
0 adag
Megfizethető
5
2017. 01. 29.

Elkészítés

  1. A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. 3 felé vágjuk (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez először vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni. A túrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, 1 kanálnyi búzadarát, és az egészet jól kikeverjük.
  5. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor látszik az abrosz mintája.
  6. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.
  7. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva, 2 hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. Tálaláskor ugyanúgy, mint a túrógombócot, fahéjas tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés
A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250 gr-os dobozost vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500 gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle. Nagyon szeretjük a réteseket, főként a kézzel húzott, igazi házi rétest, mindenféle töltelékkel. Készítem sós, édes, hagyományos vagy kissé extrém töltelékkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki a bolti tészta helyett, otthon készítse el. Nem fogja megbánni, azt garantálom. A tésztát, ha nem használjuk fel egyszerre, be lehet tenni a hűtőbe, másnap kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg felmelegszik, majd kihúzzuk, és töltjük. Ha a tészta szakadozik, akkor sem kell megijedni, a kezünkben tartva meleg vízzel leöblítve átgyúrjuk, majd a tetejét, vékonyan beolajozva félretesszük pihenni meleg helyre, majd 20-30 perc múlva dolgozunk vele tovább.

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Sütőtökös lusta asszony rétes
Recept
Egyszerű

Sütőtökös lusta asszony rétes

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

|

2025.02.20.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Túrós rétes réteslapból
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.01.20.

Lusta túrós rétes
Recept
Egyszerű

Lusta túrós rétes

50 perc
|
8 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.08.20.

Lusta asszony rétese
Recept
Egyszerű

Lusta asszony rétese

75 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

2024.08.12.

Cseresznyés rétes
Recept
Egyszerű

Cseresznyés rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2024.06.04.

Túros rétes
Recept
Mester

Túros rétes

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Brendon Ármány szerző profilképe

Brendon Ármány

|

2024.05.24.

Tepertős-túrós rétes
Recept
Bonyolult

Tepertős-túrós rétes

45 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.03.07.

Hasonló receptek

Tepertős-túrós rétes recept
Recept
Bonyolult

Tepertős-túrós rétes

45 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.03.07.

Leveles túrós rétes recept
Recept
Mester

Leveles túrós rétes

120 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

|

2018.03.19.

Reform hamis túrós rétes recept
Recept
Egyszerű

Reform hamis túrós rétes

30 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Molnár Lilla szerző profilképe

Molnár Lilla

|

2016.03.19.

Villámgyors rétes recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors rétes

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

|

2016.01.18.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Illatos-omlós csirke recept
Recept
Egyszerű

Illatos-omlós csirke

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

|

2025.02.07.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.