A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Túrógombóc ízű rétes recept
recept
Rafinált

Túrógombóc ízű rétes

90 perc
0 adag
Megfizethető
5
2017. 01. 29.

Elkészítés

  1. A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
  2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
  3. 3 felé vágjuk (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
  4. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A töltelékhez először vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni. A túrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, 1 kanálnyi búzadarát, és az egészet jól kikeverjük.
  5. A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor látszik az abrosz mintája.
  6. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.
  7. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva, 2 hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. Tálaláskor ugyanúgy, mint a túrógombócot, fahéjas tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés
A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250 gr-os dobozost vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500 gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle. Nagyon szeretjük a réteseket, főként a kézzel húzott, igazi házi rétest, mindenféle töltelékkel. Készítem sós, édes, hagyományos vagy kissé extrém töltelékkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki a bolti tészta helyett, otthon készítse el. Nem fogja megbánni, azt garantálom. A tésztát, ha nem használjuk fel egyszerre, be lehet tenni a hűtőbe, másnap kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg felmelegszik, majd kihúzzuk, és töltjük. Ha a tészta szakadozik, akkor sem kell megijedni, a kezünkben tartva meleg vízzel leöblítve átgyúrjuk, majd a tetejét, vékonyan beolajozva félretesszük pihenni meleg helyre, majd 20-30 perc múlva dolgozunk vele tovább.

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Kígyórétes meggyes töltelékkel
Recept
Egyszerű

Kígyórétes meggyes töltelékkel

90 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Lusta túrós rétes
Recept
Egyszerű

Lusta túrós rétes

50 perc
|
8 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Lusta asszony rétese
Recept
Egyszerű

Lusta asszony rétese

75 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Cseresznyés rétes
Recept
Egyszerű

Cseresznyés rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Túros rétes
Recept
Mester

Túros rétes

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Brendon Ármány szerző profilképe

Brendon Ármány

Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukormentesen
Recept
Egyszerű

Lusta rétes eperrel és rebarbarával cukormentesen

75 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Tepertős-túrós rétes
Recept
Bonyolult

Tepertős-túrós rétes

45 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös lusta asszony rétes
Recept
Egyszerű

Sütőtökös lusta asszony rétes

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

Hasonló receptek

Tepertős-túrós rétes recept
Recept
Bonyolult

Tepertős-túrós rétes

45 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos húzott rétes kétféle töltelékkel recept
Recept
Rafinált

Hagyományos húzott rétes kétféle töltelékkel

90 perc
|
20 adag
|
Megfizethető
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Lusta asszony hamis túrós rétese recept
Recept
Egyszerű

Lusta asszony hamis túrós rétese

60 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Leveles túrós rétes recept
Recept
Mester

Leveles túrós rétes

120 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Reform hamis túrós rétes recept
Recept
Egyszerű

Reform hamis túrós rétes

30 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Molnár Lilla szerző profilképe

Molnár Lilla

Villámgyors rétes recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors rétes

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.