A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni a masszát. Amikor morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a közepébe egy mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, három egyenlő részre osztjuk, majd cipóvá formázzuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztacipót, majd belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt tortaformába.
A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lekvárt, és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a cukros-dióhoz. Ezután a töltelék felét a formában lévő tészta tetejére kanalazzuk.
A másik tésztacipót szintén kinyújtjuk, majd a diós töltelék tetejére helyezzük. A maradék tölteléket ezután szintén a tésztára kanalazzuk. A harmadik tésztacipót is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére helyezzük. Tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd villával néhány helyen megszúrjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. Végül vékonyan lekenjük a tésztát tejjel.
A tortát előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten addig sütjük míg a teteje szép aranybarnára sül. (Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét felolvasztjuk, gőzfürdő fölött, majd rácsorgatjuk a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint felzeleteljük a tortát, és úgy kínáljuk!
Az eredeti Zserbó recept kissé eltér az általunk hagyományosnak mondott, és sütött recepttől, de mindegyik fiom. Én most az eredeti receptet , tortaformában sütöttem meg, és mindenkinek bátran merem ajánlani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.