A halat megtisztítjuk, szárazra töröljük. A belsejét besózzuk, -borsozzuk, megcsepegtetjük citromlével, majd a kakukkfűágakat és a citrom héját a hasüregbe tömjük. Kívülről néhány helyen beirdaljuk, megsózzuk, olívaolajjal megcsepegtetjük, majd állni hagyjuk, amíg a gombás burgonyaágyat elkészítjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb karikákra vágjuk, majd pár perc alatt előfőzzük. A kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és folyamatos kevergetés-rázogatás mellett kissé megpároljuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül hozzáadjuk a szeletelt gombát. Nagyon gyengén megsózzuk, és kevergetés mellett kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a morzsolt fetát és a tejszínt, majd felforraljuk. Ízesítjük az aprított kakukkfűvel, petrezselyemmel és csilipehellyel. (Ha szükséges, óvatosan utánasózzuk, mert a kolozsvári szalonna és a feta is sós!)
Az előfőzött burgonyakarikákat egy kivajazott hőálló tálba simítjuk, meglocsoljuk a tejszínes, fűszeres gombával, majd a tetejére fektetjük az előkészített halat. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 30 percig sütjük, majd grill alatt kicsit rápirítunk.
Megjegyzés
Fejedelmi, különleges étel; harmonikus, fűszeres ízvilág jellemzi. Bár kicsit munkás, és a mosogatni való is több vele, de ünnepi fogásnak érdemes elkészíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.