A gombát megtiszítjuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk, amíg zsírjára sül a gomba. Közben egy tojást keményre főzünk.
Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és alaposan összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Hozzákeverjük a megpucolt, felkockázott főtt tojást, beleütjük a másik tojást is, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és az egészt óvatosan összekeverjük.
A baconszeleteket kettesével kiterítjük. A megmosott és szárazra törölt pulykamellszeleteket enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a baconre terítjük. Megtöltjük a gombás töltelékkel, majd a bacon segítségével feltekerjük a szeleteket, és hústűvel megtűzzük.
Egy kisebb tepsit kibélelünk alufóliával, egy kevés olívaolajjal kikenjünk, elhelyezzük benne a töltött pulykamelltekercseket, és a tetejét is meglocsoljuk az olívaolajjal.
A tepsit fóliával lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 30 percre. Amikor már puhul a hús, eltávolítjuk a fóliát, és pirosra sütjük.
Közben elkészítjük a krumplipürét. Sós vízben puhára főzzük a megpucolt krumplit, leszűrjük és összetörjük. Hozzáadjuk a hús forró szaftját, a tejet, és habosra keverjük. A maradék pirított gombát is hozzákeverjük, így tálaljuk. Birsalmakompóttal kínáljuk.
Megjegyzés
Ennek a receptnek nagyon különleges ízharmóniája van. Finom és mutatós! Tálalásnál az egyik gombás göngyölt pulykamellet ferdén felvágjuk, így látszik a töltelék is. Én saját készítésű szegfűszeges, fahéjas kompóttal tálalom. Fantasztikus ízharmóniát kölcsönöz a birsalma.
Az én praktikám a gombapirítással kapcsolatos, amikor tölteléknek készítek gombát, soha nem sózom meg, mert a gomba rögtön levet ereszt. Ekkor csak fő, és nem pirul. Minden esetben a végén sózom a gombát. A húst is csak akkor sózom meg, amikor már készítem, mert a só kivonja a vizet a húsból, és akkor száraz lesz, nem szaftos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.