Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, és állni hagyjuk. A megszitált liszthez tesszük a megmaradt cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, csipetnyi sót, majd a megkelt élesztővel és a maradék tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, konyharuhával letakarjuk és egy órán át kelesztjük.
A töltelékhez a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük, majd kanalanként annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszánk legyen.
Az időközben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, összegyúrjuk, és másfél centi vastagra kinyújtjuk. Rákenjük a mákos tölteléket, feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben koszorút formázunk belőle.
Az összeillesztésnél gondosan összenyomjuk, nehogy szétváljon a sütés során. Fogunk egy kést, és a kalács külső oldala felől a feléig, két-három centiméterenként bevagdossuk.
Felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt felszeleteljük.
Megjegyzés
Ez számomra új recept, nemrég láttam ahogy elkészítették. Érdekesnek, különlegesnek tartottam, főleg a tejfölt a mákban és kipróbáltam. Nem bántam meg! Nagyon finom, különleges ízvilág.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.