Egy magas fazékban 1 teáskanál sóval vizet forralunk. A káposztát torzsájával felfelé az edénybe helyezzük, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba.
A külső leveleket leszedjük, utána visszatesszük a fazékba, és újra kiemeljük. Ezt addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz. A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad, összevágjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A rizst megmossuk, és hozzáadjuk a darált sertéshúst, a zabpelyhet és tojást. A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljünk. Hozzáadunk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd húsos masszához keverjük.
Az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük az apróra vágott, friss zöld kaporral és csomborral. Jól összegyúrjuk, majd a káposztalevelekbe töltjük.
A tekercseket a fazékba tesszük, hozzáadjuk a vagdalt káposztát, a zöldpaprikát és kevés kaporral, csomboral, lestyánnal ízesítjük. Megborsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, és meglocsoljuk a pardicsomlével.
Annyi forró vízzel öntjük fel, hogy a tölteléket ellepje, majd kis lángon megfőzzük. Ha megfőtt, megkóstoljuk, szükség esetén ízesítjük. Tálaláskor tejföllel vagy joghurttal kínáljuk.
Megjegyzés
A töltött káposzta készítését nagymamámtól tanultam. A receptemmel szeretném bemutatni, hogy igazi magyaros íz nyerhető akkor is, ha egészségesebb változatban készítjük el az adott receptet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.