A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük. A hideg vajat egy nagylyukú reszelőn ráreszeljük. Hozzáütjük a tojást, megsózzuk, vízzel nedvesítjük, majd az egészet morzsalékosra gyúrjuk. Nem kell teljesen kidolgozni, éppen csak álljon össze a tészta. Folpackba csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben egy serpenyőben 5-6 perc alatt kisütjük a bacont. Ha már kezd pirosra sülni, hozzákeverjük az aprított hagymát is, és további 2-3 percig pirítjuk. Hagyjuk hűlni.
A tojásokat felverjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, 2-3 késhegynyi szerecsendióval ízesítjük, és a sajt kétharmadát is hozzáadjuk.
A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, és 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kb. 26 cm átmérőjű piteformát. Nem baj, ha túllóg a tészta a sütőforma szélén.Visszatesszük a hűtőbe további 10 percre.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A kibélelt formára sütőpapírt terítünk, majd fél kg rizst vagy babot öntünk nehezékként. A sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a nehezéket a papírral együtt, majd további 4-5 perc sütés következik.
Ha megvagyunk, beleborítjuk a hagymás keveréket, ráöntjük a tojásos, sajtos tejszínt, és a tetejére szórjuk a maradék sajtot. 170 fokra mérsékeljük a sütő hőfokát, majd 35 percig sütjük a lepényt. Hagyjuk langyosra hűlni. Friss salátával tálaljuk.
Megjegyzés
Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.