Az epres sajttorta elkészítéséhez először egy 24 cm-es tortaformát kívülről bevonunk több réteg alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral. A zabkekszet összemorzsoljuk.
A vajat vagy a margarint felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, 140 fokon 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd jól összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és mindegyikkel alaposan összekeverjük a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához.
Ha már kihűlt a kekszes alap, óvatosan rásimítjuk a krémet. A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük, és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát. Ezután visszahelyezzük a meleg sütőbe, majd 150 fokon 60 percig sütjük a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon.
A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.
Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett 1 percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
A hűtőben kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).
Tálalás előtt meleg vízbe mártott, éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.