A tepsit (20x 30 cm-es) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
A tojást a cukorral és a vanillincukorral habosra keverjük. A darált, pirított mogyorót a morzsával, és a sütőporral jól elkeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Majd a tésztát a tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt 25 perc alatt megsütjük. (Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve), légkeveréses: kb. 170 °C (előmelegítve) gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve).
A megsült tésztát egy sütőrácsra tesszük és mogyorókrémmel lekenjük.
A krémhez a lisztet a tejjel, és a tojással kikeverjük. A kristálycukrot egy lábasban szép aranybarnára karamellizáljuk, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, míg a cukor felolvad benne. A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük, végül a vajjal habosra keverjük.
A fele krémet a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé ráérjen a mellette valóra, a maradék krémet rákenjük a kekszekre.
Végül a tejszínt a kemény habbá verjük, és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk. Így lesz ilyen szép borzas. Tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszítjük, tálalásig a hűtőben tartjuk. Legalább 12 órát állni hagyjuk, addigra szépen bepuhul a keksz, és szeletelhető lesz.
Megjegyzés
Szilveszteri, újévi süteményünk. Fantasztikusan finom volt. Karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.