A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tojássárgával, a sütőporral, a sóval és a cukkoral. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük.
A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, és pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi. 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből és lehűtjük. Csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük a többi töltelékhez. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, majd félretesszük.
A tésztát elfelezzük, téglalap alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával.
Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető lesz.
Megjegyzés
Életem első meggyes pitéje, puha, omlós (még másnap is), fahéjas-rumos, kissé kocsonyás meggytöltelékkel. Nekem ilyen az igazi meggyes pite!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.