A burgonyákat forrásban lévő, sós vízben héjában kb. 25 perc alatt puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. A tojásokat közben villával lazán felverjük, majd egy nagy keverőtálban összedolgozzuk az áttört burgonyát, a felvert tojást, a lisztet, a fűszereket és a lereszelt füstölt sajt.
Lisztezett felületen a masszából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, majd 2-3 cm hosszúságúra daraboljuk - ha szeretnénk, tenyerünkkel kissé gömbölydedre is formázhatjuk –, majd 15-20 percig száradni hagyjuk őket.
Egy nagy fazék forró, sós, olívaolajos vízben kisebb adagokban kifőzzük a gombócokat (ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, elkészültek). Szűrőkanállal kiszedjük őket.
A sóskamártáshoz a sóskát megfonnyasztjuk a vajon, majd rászórunk egy kevés cukrot és sót, felöntjük főzőtejszínnel, és összeforraljuk.
Közvetlenül tálalás előtt, olvasztott vajban megforgatjuk a gombócokat, majd a sóskamártás mellé helyezzük. A tetejére szórhatunk még további reszelt füstölt sajtot.
Megjegyzés
A liszttel bánjunk óvatosan, ne kerüljön bele sok, különben nagyon kemény lesz a gombóc.
Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.