A túrófánk elkészítéséhez a sonkát és az újhagymát nagyjából egyforma kis darabokra vágjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport.
A túrót tálba téve, villával áttörjük, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A tojásokat egyenként eldolgozzuk a túróval és hozzákeverjük a sütőporos lisztet. Végül hozzáadjuk az aprított sonkát és a zöldhagymát is. Az egészet jól eldolgozzuk, majd 10-15 percig pihentetjük.
Amíg a fánktészta pihen, addig elkészítjük a parajmártást. Ehhez a spenótleveleket leöblítjük, a vastagabb szárakat letépjük, lecsepegtetjük és a leveleket összefogva ujjnyi csíkokra vágjuk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a spenótot, és átforgatjuk, fonnyasztjuk, miközben a fokhagymát ráreszeljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ízesítjük leheletnyi, frissen reszelt szerecsendióval is. Miután a parajlevelek megfonnyadtak, felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.
Fél deciliter hidegvízben feloldjuk a keményítőt, majd hozzáadjuk a mártáshoz, ezzel jól besűrítjük.
Az olajat felhevítjük 180 fokra. Két kanállal (vagy fagylaltos kanállal is lehet), kiszaggatjuk a fánkokat, megformázzuk a forró olajban kisütjük. Sülés közben eléggé megdagadnak és általában meg is fordulnak maguktól, ezért ne tegyünk egyszerre túl sokat a tésztából az olajba.
Miután szép aranysárgára sütöttük a fánkokat, szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Tálaljuk a meleg parajmártással együtt.
Megjegyzés
Ez a sonkás-újhagymás túrófánk tejszínes parajmártással rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel akár ebédre vagy vacsorára is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.