A finomfőzelék elkészítéséhez a karalábét, a burgonyát és a répát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A vajból kb. 3 dkg-ot felolvasztunk egy nagyobb lábasban. Rátesszük először a karalábé- és burgonyakockákat, átkeverjük, majd hozzáöntünk annyi vizet, amennyi pont ellepi. Fedő alatt párolni kezdjük. Amikor egy villát már bele tudunk szúrni a zöldségekbe, hozzáadjuka a répát, végül, amikor az összes zöldség megpuhult, a zöldborsót is. Közben sóval, borssal ízesítjük, ha pedig szükséges, önthetünk még a lábasba kevés vizet.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a többi vajat. Rászorjuk a lisztet, simára keverjük, megsózzuk. Ezután felöntjük a tejjel, folyamatos keverés mellett összemelegítjük, és közepesen sűrűre főzzük. A főzelékalaphoz adjuk, kevergetve felforraljunk, és még pár percet főzzük. Ízlés szerint kevés cukrot is tehetünk hozzá.
Közben a fasírtgolyókhoz a vöröshagymát megtisztítjuk, majd finomra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a hagymát üvegesre pároljuk rajta, aztán félretesszük hűlni. A zsemlét összetépkedjük, a tejbe áztatjuk, majd a felesleges folyadékot kinyomkodjuk belőle.
A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a zsemlét, a tojást, a megpucolt, áttört fokhagymát, a fűszerpaprikát, valamint sózzuk, borsozzuk. Összedolgozzuk néhány evőkanál zsemlemorzsával, és fasírtgolyókat formázunk belőle. A golyókat meghempergetjük zsemlemorzsába. Az olajat felmelegítjük egy nagyobb lábasban közepesen forróra, majd a fasírtokat aranybarnára sütjük benne. Szedjük konyhai papírtörlőre.
A főzeléket a fasírtgolyókkal tálaljuk!
Megjegyzés
A fasírt masszájába apríthatunk kaprot vagy petrezselyemzöldet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.